Политологът Иван Кръстев живее и работи във Виена. В интервю за

...
Политологът Иван Кръстев живее и работи във Виена. В интервю за
Коментари Харесай

Иван Кръстев пред Шпигел: Хората умират и това се отнася и за Путин

Политологът Иван Кръстев живее и работи във Виена. В изявление за " Шпигел " той приказва за комплексите на Путин като някогашен сътрудник на КГБ от разпада на Съюз на съветските социалистически републики, за страховете на съветския президент да откри края си като Маумар Кадафи и за новата роля на страната в актуалния свят, белязан от пандемия и война.

Лотас Горис от “Шпигел ”: Г-н Кръстев, били ли сте в миналото в Кремъл

Иван Кръстев: Срещал съм се с Владимир Путин в Сочи, в границите на една конференция, малко след анексирането на Крим. Президентът на Русия беше посетител на вечеря, на която  бяха още мой американски сътрудник, само че също и австрийският канцлер и външните министри на Франция и Израел. 

Бързо стана ясно, че Путин се усеща изцяло неразбираем. Той говореше за враждебността на Запада и за неговото двуличие. Човек не би си помислил, че таман Крим е станал съветски. 

Същите тези причини ги чуваме и през днешния ден, разликата е, че към оня миг днешният месианизъм у Путин липсваше.

" Шпигел ": Как се яви  през днешния ден?

Кръстев: Когато 20 години си на власт, на върха на една властническа страна, никой не смее да ти възразява. Създал си една система, самият ти си станал системата. Струва ти се немислимо цялата страна да не мисли по същия метод. Не можеш даже да си представиш, че има някой, който би изиграл ролята на твой правоприемник. 

Така че, до момента в който съществуваш, ти би трябвало да решаваш всички проблеми самичък. За Путин Русия към този момент не е нация в обичайния смисъл, а нещо като историческо тяло на 1000 години.

" Шпигел ": Какво ви е усещането от Путин? 

Кръстев: Много образован и бърз, прям, податлив към борба. 

Когато приказва със западняци - подигравателен. Дребните неща разкриват най-вече за хората. Путин приказва за Донбас като полеви сътрудник, който знае какъв брой хора живеят в кое село и какво е ситуацията там. Той интерпретира обстоятелството, че в администрацията на Обама дамите са главно виновни за политиката към Русия, като тенденциозен опит да бъде унижен. 

Лицемерието на Запада е негова фикс идея и тя намира израз в огромна част от това, което съветското държавно управление прави. 

Знаете ли, че декларацията  за анексирането на Крим копира съвсем буквално елементи от декларацията за независимостта на Косово, която е подкрепена от Запада? Или че офанзивата против Киев стартира с разрушаването на телевизионната кула, тъкмо както НАТО нападна телевизионната кула в Белград през 1999 година?

" Шпигел ": Защо прави това?

Кръстев: Защото желае да ни дава уроци. Защото желае да ни каже " Това го научих от вас ". Дори и да се постанова да прави тъкмо това, поради което ни ненавижда.

Същата вечер в Сочи той беше извънредно засегнат, че анексирането на Крим се съпоставя с анексирането на Судетите от Хитлер през 1938 година

Путин живее в исторически аналогии и метафори. 

Всеки, който е зложелател на безконечна Русия, е нацист. И тогава споровете в Донбас елементарно стават геноцид. Преувеличенията на Путин станаха толкоз великански, че към този момент нямат никаква връзка с действителността. Той е станал пленник на изразните си средства.

" Шпигел ": Путин е ядосан човек?

Кръстев: Той непрекъснато приказва за изменничество и машинация. От страна на Запада. На обособени, някогашни руски републики. През 2008 година, по време на войната против Грузия, той се срещна с Алексей Венедиктов, началник на Радио “Ехото Москва, ” една от последните сериозни медии в страната, която беше закрита предходната седмица. Путин попита дали Венедиктов знае каква е работил преди. 

" Господин президент ", отговори Венедиктов, - " Всички знаем от кое място идвате ". 

" Знаете ли ", попита Путин, " по какъв начин се справяхме с предателите в предходната ми работа? "

" Да, знам "., сподели Венедиктов.

" И знаеш ли за какво приказвам с теб? ", попита Путин - “Защото си зложелател, а не изменник! “

От позиция на Путин Украйна извърши най-голямото закононарушение: съобщи Русия.

" Шпигел ": В шпионските романи на Джон льо Каре всичко се върти към измяната.

Кръстев: Трябва да се каже също, че западните медии дават своя принос в построяването на една подправена визия за Путин. 

Първо, Путин е подкупен. Това е по този начин. Но изяснява ли този факт неговата политика?  Путин е водач на нуклеарна мощ от 20 години. Той мисли от позиция на история, изменничество и неприязън. За подобен човек корупцията е просто инструмент на властта. 

Парите може да са били значими за младия Путин, само че в този момент не са. 

Второ, Путин е безсрамен комарджия и състезател. През 2011 година Путин сподели, че митингите против него са проведени от американското посолство. За западните анализатори това беше агитация, тъй като той знаеше, че не е правилно. 

По време на вечерята с него осъзнах, че той в действителност има вяра в това. В неговото схващане за историята нещата в никакъв случай не се случват непринудено.

Когато хората стачкуват, той не се пита: “Защо са на улицата? ”, а “Кой ги изпрати? ”.

Ако го четем безусловно думите му, тогава той няма да ни изненадва. Прочетете да вземем за пример есето му от юли предходната година, в което написа, че украинци и руснаци са един народ и че в никакъв случай не би позволил антируска Украйна - ще научите тъкмо какъв е проектът му. 

И трето, Путин е човек, който работи извънредно стратегически и тактически.

" Шпигел ": Не смятате, че той работи рационално, по този начин ли?

Кръстев: Говори се, че Путин с часове е гледал по малкия екран края на Кадафи. (Бел. р. Маумар Кадафи беше погубен на 20.10.2011 година по време на последната борба за родния му град Сирт, Кадафи е обграден от бутновници, които в продължение на часове се гаврят с него, а по-късно излагат тялото му на сподели в търговски център в Мисрата)
 
Решението на Путин да поеме президентския пост от Медведев, обратно на плануваното, в действителност е реакция на страха му да не свърши, екзекутиран от личните си хора. 

С цинично пресметливи личности може да се договаря, тъй като те добре знаят, че могат да се възползват. Но с напредването на възрастта наподобява, че Путин се е радикализирал - може би и по време на изолацията си от Covid. 

В момента той е на задача. Избягването на риска към този момент не е алтернатива. 

Може да звучи прекомерно психологизиращо, само че Путин принадлежи към последното руско потомство. Неговата работа като сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) беше да пази и пази Съветския съюз. Но той и сътрудниците му не можаха да защитят Съюз на съветските социалистически републики. Съветският съюз се разпадна за една нощ, без война, без инвазия. Путин и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не схванаха какво се случва. Провалиха се. И мисля, че там има мощно възприятие за виновност.

" Шпигел ": По това време Путин беше ситуиран в Германска демократична република.

Кръстев: Което прави нещата още по-интересни. Трудно е да схванеш страната си, когато тя се трансформира фрапантно,  а ти живееш в чужбина. Отвън събитията наподобяват като тайнственост, като тип скрит план, който не може да бъде вдървен. Но това, което той претърпя и разбра, беше националната еуфория в Германия от рухването на Стената, тъй като той беше там. В есето си той написа, че сред Украйна и Русия е издигната стена и тази стена би трябвало да падне. В някаква степен, това, което се случва в Украйна в този момент, е версията на Путин за спокойно обединяване.

" Шпигел ": Звучи трагично.

Кръстев: Трагедията е, че имаме работа с насилствена реколонизация на Украйна, а не с спокойно обединяване. От това недоумение за метода, по който работи светът, създава нещастието на Путин. 

Той откровено има вяра, че това не е война, а специфична интервенция, тъй като не може да има война сред един народ. 

И в никакъв случай няма да повярва на хората, които му споделят, че това не е правилно. Путин вижда себе си като татко на съветската нация. Може би е, може би не, само че едно е ясно: Путин несъзнателно стана татко на украинската нация.

Анексирането на Крим и Донбас сътвори украинска еднаквост, учредена на два правилото: да бъдеш анти-Русия и анти-Путин. 

Сега попада в позната от съветската литература обстановка, когато бащата споделя на сина   " Аз те сътворих, само че би трябвало да те убия ". В същото време Путин унищожава самата съветска еднаквост, за която приказва от самото начало. През 2014 година огромна част от руснаците поддържаха анексирането на Крим. Но те бяха просто фенове, които ръкопляскаха. Сега съветските бойци би трябвало освен да умрат, само че и да убиват тези, които самият Путин назова свои братя. Освен това популацията страда от глобите.

" Шпигел ": Може ли да се кажа, че Зеленски е противовес на Путин?

Кръстев: Путин въплъщава Русия, а до момента нямаше човек, който да въплъщава страната Украйна. 

От две седмици спорът е пердах сред двама мъже. Знаете за онова , които атакувани от кораб на съветския флот, викат на врага: “Вървете  по дяволите ”. 

Напомня ми за борбата при Брест в Отечествената война на Съветския съюз против хитлеристка Германия. Брест в продължение на 40 дни е обсаден от германците, само че руските бойци не се предават, до момента в който войските на Хитлер лежат пред Москва. Сега Зеленски стои в Киев и споделя: Тук сме в долната земя и пазиме Киев. И ще победим, тъй като сме от вярната страна.

Митът за героичната битка на Съветския съюз против нацистите в действителност е въплътен не от Путин, а от Зеленски.

" Шпигел ": Ролите им се размениха, по този начин ли?

Кръстев: Точно по този начин. Путин искаше да легитимира нашествието в Украйна, с аргумента, че Русия би трябвало да се отбрани от нацистите. През цялото време се приказва за денацификацията на Украйна. В същото време обаче еврейският президент Зеленски е този, който се пази от  една свръх мощ (Übermacht).

" Шпигел ": Мислите ли, че съветското население утвърждава нашествието, както се случи с анексирането на Крим?

Кръстев: Има доста руснаци, които не харесват това, което се случва и които не поддържат безусловно Путин, които страдат от корупцията и репресивната политика, само че които до момента са се подчинявали тъй като нещата са такива, каквито са и постоянно са били. 

Те са живели живота си, не са се интересували от политика и не са мислили каква в действителност би била алтернативата на Путин? Щеше ли да е по-добре? 

Но дано бъдем почтени: тези руснаци също не постоянно са удовлетворени от метода, по който Западът се отнася към тях, те също не биха желали Украйна да влезе в НАТО. Това е Русия. 

Но това не е съветска война, това е война на Путин. Всички тези неполитически поддръжници на Путин, които се почувстваха адресирани, когато Путин сподели, че Русия би трябвало да се изправи и да се гордее, в този момент за първи път задават най-болезнения въпрос, който може да бъде насочен към един властнически водач: " Знае ли той какво прави? Все още ли е с акъла си? "

" Шпигел ": Онези фотоси на Путин на дългата огромна маса, надалеч от хората, с които беседва - последната беше от началото на нашествието със съветници в Кремъл, те надали са инцидентни, само че какво желае да каже Путин с тях?

Кръстев: Изглежда към него има огромна Covid фикс идея. От друга страна, Путин постоянно е бил възприеман като човек, който е надалеч, от своите съветници, от политическия хайлайф. Около него има известна самотност, която някак съответствува със самотата на Русия. Затова и той не се тревожи за самотата на Русия, той самият е самичък. 

Но Путин вижда себе си като единствения, който в действителност схваща какво се случва. Бях шокиран от видеото от. Всички тези значими фигури, които явно не знаеха какво се чака от тях и се усещаха неловко, тъй като несъмнено виждаха, че не би трябвало да демонстрират противоречие при никакви условия, макар че някои от тях може би в действителност се тормозят, така като Русия е поела по един саморазрушителен курс. 

И най-после тази нападателна, унизителна доминация на Путин, който намерено сподели, че не е склонен с тях и не му пука за това, което споделят.

" Шпигел ": Но каква беше задачата на това събитие?

Кръстев: Искаше да покаже на света, че тези хора не са почтени. Той искаше отговорността да бъде споделена. Разбрах и още нещо - че съветският хайлайф е бил може би по-изненадан от нас, хората на Запад. 

Политиката на американското правителство направи коренно противоположното - оповести обществено данните от своите служби, което, имам вяра, че помогна за унищожаването на описа на Путин.

" Шпигел ": Кой роман?

Кръстев: Че Русия е жертва. Можете да критикувате украинското държавно управление и да отхвърлите Запада, само че да се каже, че Зеленски е нацист, е освен неуместно, само че е и посягане върху интелектуалните и морални устои на света след Втората международна война. 

Едно от най-важните правила е нацизмът не бива  да се подценява. 

Путин наруши и друго значимо предписание на интернационалния ред, открит след Студената война: не приказваш за нуклеарни оръжия. Оръжията са там, постоянно са били. Знаем, че Русия ги има. Знаем, че Съединени американски щати ги имат. Но през последните 30 години политиците се съгласиха да не ги разискват и да не заплашват с тях. 

На третия ден от войната, когато настъплението изпадна в съмнение, Путин стартира да прави тъкмо това. Също и да споделя, че Украйна може да се снабди с сходни оръжия и да ги употребява. Това е освен извънредно, само че и даже малко неуместно: в случай че се надявате на съгласие със Запада, би трябвало да визиите история, в която ще повярват. Но тя липсва.

" Шпигел ": Толкова ли е уединен Путин, че може безшумно да натисне нуклеарния бутон?

Кръстев: Самотата му може да го накара да направи всичко. От друга страна обстановката е толкоз предизвикателна, че може да си имаме работа с “Лудия ” на Никсън.

Шпигел: Твърди се, че Ричард Никсън е следвал тактика на “Лудия ” по време на войната във Виетнам - да се показва като толкоз вманиачен и ядосан, все едно е подготвен да използва нуклеарни оръжия, с цел да накара Северен Виетнам да отстъпи. Както знаем, тази тактичност не проработи. От друга страна, Никсън може и да е бил покрай този облик - меланхолия, бодърствуване, алкохол.

Кръстев: Не знам дали Путин би употребявал нуклеарно оръжие. На конференцията по сигурността в Мюнхен слушах американския военачалник Петреъс, който е управлявал няколко интервенции. Знам по какъв начин се случва всичко, сподели каза той. Военните се интересуват главно от потенциали. Това е  разумен способ на мислене, който сработва даже и когато опонира на персоналното мнение. Петреъс сподели, че Путин разполага с целия потенциал за инвазия и затова вероятността да я предприеме е огромен. 

Фиона Хил, която написа страхотна книга за Путин, Това е и посланието от Путин във видеото с съветския Съвет за сигурността  - " Някой съществено ли има вяра, че тези хора ще ме спрат? ".

Между другото става дума за хора, за които не се подозира, че са симпатични на Запада, само че които просто имат вяра, че може да има по-добри способи за справяне с Украйна, от това да я унищожат и да убият Зеленски.

" Шпигел ": Анализаторите считат, че Путин е сюрпризиран, че проектите му не се сбъдват.

Кръстев: Защото украинците отвръщат и Зеленски остана в Киев. Путин би трябвало да осъзнае, че самото ликвидиране на Зеленски няма да постави завършек на нещата. Обикновените украинци, някъде в провинцията, се изправят против съветски бойци и викат: " Връщайте се! Какво правите тук? Войниците нямат отговори. Санкциите също би трябвало да са го изненадали. Идеята на Путин за Запада е за нещо като подигравка. Сякаш нещата му напомняха за последните дни на Съветския съюз. На нас се случи, в този момент се случва и на тях. Потъват. 

Путин вярваше, че Европа ще избегне сложни решения. Санкциите трансформираха всичко. Те трансформират всекидневието на съветската междинна класа. Преди бяха фенове, в този момент усещат на гърба си политиката на Путин.

" Шпигел ": Руската междинна класа може да може да се радикализира … против Путин, за Путин.

Кръстев: По време на пандемията пътувах доста. Нямаше нищо по-потискащо от тези безлюдни летища. Сега войната извежда хората по улиците - украинците бягат, европейци показват. Има едно видео от Москва, което демонстрира голяма, снимано в последния ден преди затварянето. Всички желаеха да  напазаруват още един път. Пазаруването в ИКЕА е част от жанр на живот, който те вади от властническата действителност по същия метод, както пътуването до Германия, ски ваканцията в Кицбюел, лятната отпуска на Средиземно море.

" Шпигел ": Те (бел. р. руснаците) бяха част от световната междинна класа - искахте да живеят и пътуват както и всички останали.

Кръстев: И внезапно все едно остров се откъсва от сушата и потъва в океана. И никой не знае дали ще има връщане обратно. Промените, които изпитват, не са елементарни. Знаеш, че ще глътнат много време, в случай че въобще в миналото. Това е разликата сред пандемия и война. 

При пандемията имаше основателна вяра, че, след края ѝ, ще има връщане към остарялото обикновено. Но след тази война те ще открият, че то не съществува. И какво ще стане с руснаците?

Не можем да кажем, че не всичко е толкоз неприятно, че нищо трагично не се е случило. Може да има преустановяване на огъня или даже спокойно съглашение, само че дали Западът ще анулира глобите си? Ще не помнят ли хората в Европа, че йодът се изкупуваше в аптеките тук дни наред? Нашият свят се промени. Бяхме следвоенен свят, в този момент сме предвоенен свят. Това е смяната и тя се случва в мозъците на хората.

" Шпигел ": Трябва ли Украйна да води война, която не може да завоюва?

Кръстев: Има едно харвардско проучване за изхода от асиметричните войни. В края на 19 век мощните във военно отношение съвсем постоянно печелят. През втората половина на 20-ти век обаче слабите във военно отношение са тези, които надвиват в 55 % от войните. Някой очаквал ли е Афганистан да се опълчи на Съединени американски щати? Вярвам, че Украйна не може да издържи постоянно, само че и също по този начин имам вяра, че непрекъснатата окупация на Украйна е невъзможна. Заради очакваното противопоставяне, а също и поради икономическите разноски на такава окупация. 

За Путин това е ужасяващият абсурд на тази война: Единственото нещо, което светът научи през последните няколко седмици, е, че руснаците и украинците не са едни и същи хора. В прочут смисъл украинците даже са подготвени да оставят личната си страна да загине и посредством това да придобият еднаквост.

" Шпигел ": Това е малко сантиментално.

Кръстев: Положението е като през 19 век - Русия като класическа имперска мощ и Украйна в антиколониалистка битка против нея. И това, несъмнено, е една сантиментална констелаия. Ако следваме съветския роман за войната, то украинци няма, тъй като са руснаци, враговете са нацистите и Америка. Тогава има единствено руснаци и антируснаци.

" Шпигел ": Вие проучвате връзката сред политика и демография отдавна. Има ли тя значение за това тук?

Кръстев: Абсолютно. Путин има известна демографска непоклатимост. След публикуването на есето си предишното лято, той на няколко пъти сподели, че в случай че е нямало гражданска война и раздробяване на Съветския съюз, през днешния ден Русия щеше да има 500 милиона поданици. Той има вяра, че Русия се нуждае от украинските мъже и дами, с цел да оцелее в нов свят. Освен това се твърди, че пандемията е лишила живота на милион руснаци, до момента в който раждаемостта е намаляла. Русия е доста огромна територия, която от ден на ден и повече обезлюдява, докато трудовите имигранти са в обилие, множеството от тях от Централна Азия. Славянското ядро ​​на страната се свива, тъй че Беларус и Украйна дават обещание известна демографска консолидация. Не става дума за територията на Украйна, а за украинците.

" Шпигел ": Путин мисли етнически?

Кръстев: Путин има вяра, че Русия е лична цивилизация. Путин стартира кариерата си като руски сътрудник. Той е бил националист в класическия смисъл. Твърди се, че той е бил мощно повлиян от записките на военачалник Деникин, един от водещите офицери в Бялата войска, победена от болшевиките в гражданската война през 20-те години на предишния век. В речта си, с която Путин разгласи война на Украйна, той за първи път нападна руското завещание на Русия. Ленин е отговорен за основаването на Украйна. Това беше един тирада на националист, на антиболшевик. 

" Шпигел ": Как една студена война става гореща?

Кръстев: В края на краищата посредством взаимно безсилие. За злощастие до момента никой не е спечелил преимущество от това, че е постигнал единение. Предаде ли се Путин, с него е свършено. 

Затова той би трябвало да ескалира казуса и да притисне украинците. За тях неутралитетът и лишаването от участие в НАТО бяха в границите на нещо, което могат да си показват. 

Но в този момент идва казусът - единственият човек, който може да подпише такова съглашение, е Зеленски, тъй като единствено той е легитимният водач на Украйна, единственият, който се бори против Путин. Но Зеленски е тъкмо индивидът, който не би подписал такова съглашение. Дори и украинците да одобряват изискванията на Москва, западните наказания също ще би трябвало да бъдат отстранени, а това евентуално ще бъде мъчно.

" Шпигел ": Наистина ли Западът е толкоз корав, колкото се показва?

Кръстев: Решенията са по-трудни, в сравнение с самият Запад в миналото е можел да си показа. Политиката може да си разреши такова деяние, до момента в който жителите са на нейна страна. Но какъв брой време продължава това? В момента има инерция освен в Полша или Чехия, само че и в далечна Италия и Испания. Очевидно Путин е предизвикал нещо. Има един туит, който гласи: Путин съумя да постави завършек на шведския неутралитет и немския пацифизъм за един ден.

" Шпигел ": Какво тъкмо провокира Путин у Запада?

Кръстев: Солидарност. И твърда опозиция.

" Шпигел ": Европа продължава да внася нефт и газ от Русия.

Кръстев: Скоро и петролът ще бъде глобен. А газът? Западът можеше да го спре. Путин можеше да го спре. Украйна може да взриви газопровода. Каквото и да се случи обаче, и по тази причина всичко е толкоз забавно, за нас няма връщане към старите времена. Твърдата опозиция не значи нищо друго с изключение на, че друга алтернатива няма. Нещата са такива, каквито са. И ние не знаем до каква степен ще докара всичко това.

" Шпигел ": Решенията на Европа можеха да бъдат водени основно от боязън. Винаги ли са верни решенията, предизвикани от боязън? По-скоро не.

Кръстев: Разбира се, страхът изигра своята роля. Има два типа закани: едната е човешка, а другата е естествена. Мобилизиращата мощ на опасността Путин е по-голяма от тази на на климатичните промени.

" Шпигел ": Защото има зложелател?

Кръстев: Тази рецесия унищожи няколко стандарта. Германците заколиха две свещени крави. " Северен поток " 2 като знак на немския меркантилизъм. И пацифизма като знак на немския морализъм. 

Дори стандартите за Източна Европа изчезнаха. Изведнъж безчувствената Източна Европа е скупчена по границите си, с цел да приема бежанци. Всичко това, тъй като се появи различим зложелател. Полското държавно управление не стана ненадейно по-демократично през последните две седмици, само че призна, че действителната опасност за неговия суверенитет не идва от Брюксел, а от Москва.

" Шпигел ": А Съединени американски щати?

Кръстев: Вярвам, че суровите наказания на Съединени американски щати не са свързани толкоз със спасяването на Украйна. Америка по-скоро работи стратегически, в сравнение с прочувствено. Чрез глобите, те желаят да спасят Тайван, като покажат на Китай разноските, които една намеса би предизвикала.

Шпигел: Как ще свърши Путин? Известно е, че руснаците са изключително непокорни.

Кръстев: Хората умират и това се отнася и за Путин. Промените ще бъдат толкоз огромни, че режимът ще би трябвало да се промени, с цел да оцелее, както ще се случи и с Европа. Нашата стопанска система ще се промени, нашето схващане за независимост и народна власт. Медийната политика към този момент се насочи към битка с дезинформацията от Русия. Това ще има последици.

Шпигел: Какво искатеда кажете с това?

Кръстев: Закриваме Russia Today и други медии - ще бъдем по-малко толерантни.

Шпигел: Предаваме ли свободата на изложение?

Кръстев: Възможно е. Поради пандемията и поради войната, страната още веднъж играе по-голяма роля. В пандемията обществената страна се грижеше за своите жители и ги поддържаше живи. В тази война държавната защита е тази, която освен пази своите жители, само че може и да изисква неща от тях, а точно подготвеност за жертви.

Мой другар работи в едно от огромните бизнес учебни заведения. Казах му: Всичко, което преподаваш, е безсмислено. Също толкоз безсмислено, колкото преподаването на Научен социализъм през 1990 година

Светът на глобализацията и свободната търговия, в който стопанската система не се интересува от политика, а единствено от добър бизнес, ще свърши. 

Не знаем какво ще се случи в Русия след Путин и какво ще се случи в Европа, която минава през сантиментална фаза. Но не трябва да вършим същата неточност, която направихме през 1989 година Тогава смятахме, че Изтокът ще се промени доста, само че не и Западът. Сега Русия ще се промени фрапантно, само че и ние ще се променим.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР